Wednesday, October 4, 2017

october/4...


Oktoberben, amikor a homerseklet meghaladja a 20 fokot, indian nyarrol beszelunk, mely elhuzodhat egeszen november kozepeig.
Ma 26 fok volt, de ennel tobbet is erezhettunk..ujbol nyari ruhaban vagyok, Csili is vetkozik.



Az indian kukorica elsosorban asztali es egyeb dekoracios fodarab, nagyon szep mutatos szine van.
A kukorica nem nott a vadonban, termesztettek egy teosinte nevu mexikoi fubol.Az elmult 10 ezer evben fejlodott ki ennyire, hogy napjainkban mind az emberi mind az allati taplalkozas 75%-ban benne van.Kolumbusz az 1400-as evekben rogton vitt belole Europaba, ahol azonnal kivalo cserearuva notte ki magat. Mas kereskedokkel pedig eljutott a vilag minden tajara.
Meg  a Kolumbuszi idokre tesz vissza egy fo etelt, amikor a kukoricat hamuval kevert vizben keszitettek el.Szeretem a mas konyhakat, kulturakat megkostolni, kiprobalni, a hamusat most nem fogjuk:)hominy a neve az etelnek.
Az indian vagy flint kukorica a legregebbi, erdekessege meg, hogy olyan kemeny a heja, ha valaki igy nyelne le, belso vagasokat/verzeseket okozna az emesztorendszerben..
Minden evben veszek az oszi diszitesemhez, igy Halaadas elott, aztan tavasszal kikerul a minikertbe , ahol a mokusok eltuntetik..csak az ures cso marad nekem.